Wat is grogue?

De Kaapverdiaanse rum, grogue, is een organisch product dat wordt gemaakt van suikerriet. Rum heeft een hele bijzondere geschiedenis. We vermoeden dat de Spaanse en Portugese kolonisten in de 16e eeuw suikerriet plantten in Brazilië, waar de drank nu bekend staat als cachaça. Vervolgens werd het gewas meegenomen naar het Caribisch gebied.

Dankzij deze verspreiding zijn er veel verschillende varianten ontstaan, maar de bekendste soort komt uit dé bakermat van de rum: Cuba. De merken Bacardi en Havana Club zijn nu wereldwijd bekend en hebben het pad vrijgemaakt voor de verdere ontwikkeling van één van ‘s werelds meest veelzijdige dranken. Kaapverdië was jarenlang een kolonie van Portugal en op een aantal eilanden (Santiago, São Nicolau en Santo Antão) was de grond geschikt om suikerriet te verbouwen. Daarom heeft grogue ook een officiële Portugese naam: ‘aguardente’. Het is afgeleid van de woorden ‘água ardente’, dat vertaald vurig water betekent.

Naast de kwaliteit is smaak ook erg belangrijk. Afhankelijk van het alcoholpercentage smaakt de drank scherp of mild. Een gemiddelde alcoholpercentage van de grogue is rond de 42 of 45 procent. Uiteraard bestaat er ook grogue met hogere alcoholpercentages. Het vakmanschap rondom het productieproces is ook essentieel.

Er zijn verschillende smaken grogue binnen het smaakpalet van de reguliere grogue. De ‘grogue velha’ is een oudere, rijpere grogue. Deze grogue wordt als whisky gerijpt op eiken vaten waardoor de rum niet alleen lekkerder smaakt maar ook op natuurlijke wijze mooi bruin kleurt. De Duarte Lopes Grogue wordt gestookt in Garça (op het eiland Santo Antão) en vervolgens in speciale vaten geëxporteerd naar Nederland waar het wordt gebotteld bij Herman Jansen.

Bestel vandaag nog de Duarte Lopes Grogue

Wanneer een bestelling voor 12:00 wordt geplaatst streven wij er naar om deze binnen 48 uur (2 werkdagen) worden verzonden.